dinsdag 24 april 2012

Leeuwloos in Ishasha


25 october 2008
Herfstvakantie, en dan moeten we wat verzinnen om Claudia te entertainen. Leeuwen maar dit keer. Ik heb er zelf honderden gezien, maar de dames zijn van mening dat ze een leeuwentekort hebben. Er zijn er niet zoveel in Oeganda, maar de plaats met de beste kans is Ishasha, de zuidelijke punt van het Queen Elizabeth Park. En ze zijn daar erg fotogeniek want ze klimmen in bomen.


Zo hadden we ze graag gezien, maar helaas: geen eigen foto

Wel ver weg, een hele dag rijden. En omdat ik onderweg in Lyantonde nog een bouwvergadering moest bijwonen, hebben we over de heenweg twee dagen gedaan. Tot Mbarara, zo'n 300 km, gaat het nog met de weg, maar daarna is het mis: modder en grote gaten waar hele vrachtwagens in verdwijnen. En na Rukungiri alleen nog maar stenige en modderige zandpaden waar je hoogstens 20 km/u op kunt hobbelen. Heuvel op en heuvel af, uur na uur. Mooie natuur en prachtige uitzichten, dat wel. En in de dorpjes als Nyakashuli en Kihihi stonden alle kinderen langs de weg te zwaaien. Je krijgt in Afrika al gauw het misplaatste gevoel dat je een heel populair of heel belangrijk persoon bent.
 
Maar goed, na vijf uur ploeteren kwamen we in het Wilderness Camp aan, gelegen in een bos aan de Ntungwe River. Mooi op tijd voor de lunch, en die mocht er zijn; fantastisch wat ze daar midden in de rimboe op een houtvuurtje klaar kunnen maken. Het Camp wordt gerund door Dave en Karen uit Zimbabwe met een vriendelijke staff die je bedient en verwent en je alle wensen van de lippen leest. De tenten hebben comfortabele bedden, warme douche, wastafel en voor nood, 's nachts, een chemisch toiletje.
  
Om een uur of 6 gaat het houtvuur aan en daar zitten de gasten dan omheen met een glas bier of een borrel in de hand en vertellen elkaar sterke verhalen over de avonturen van die dag. En als je gaat slapen word je door een security man naar je tent begeleid om je te beschermen tegen leeuwen, buffels of nijlpaarden die regelmatig 's nachts door het kamp wandelen.



kampvuur in de bush

Wat een rust 's nachts: je hoort alleen het kabbelen van de rivier, het kwetteren van de vogels en het krekelen van de krekels. Karen had de eerste nacht ook leeuwen horen brullen maar daar hebben wij doorheen geslapen. 's Morgens komt een vriendelijke bediende je wekken met koffie.
 
We hebben alles bij elkaar zo'n 10 uur door het park rondgereden en buffels, kobs, topi's, wrattenzwijnen, waterbokken en olifanten gezien. Maar ja, het ging dus allemaal om de leeuwen; en weet je hoeveel we er daar van gezien hebben: NUL!!! Het moet er krioelen van de leeuwen, iedereen zag ze, een Deens stel vond er twee net buiten het kamp, een BBC team dat daar was om een documentaire te maken zag er wel 15. Maar wij niet. Een keer dachten we slim te zijn; we zagen in de verte het BBC team aan het werk; dat moesten wel leeuwen zijn dus we hobbelden zo snel we konden dwars door de bush naar die plek toe. Maar wat waren ze aan het filmen? Een troep bavianen!!

Wie we wel gezien hebben: Stephen Fry, wereldberoemd acteur. In Engeland tenminste. Maar in het camp had, behalve ik, niemand van hem gehoord. Voor Claudia werd hij pas interessant toen ik vertelde dat hij met Mr Bean samen had gespeeld in Blackadder. Ze ging meteen naar hem toe en vroeg of ze met hem op de foto mocht. Dat mocht. Hij sprak een paar woorden Nederlands, waarschijnlijk opgestoken toen hij de hoofdrol speelde in de verfilming van "De Ontdekking van de Hemel" van Harry Mulish.




Claudia met de beroemde ster

Dal Fry had ik dinsdagavond op mijn bord, in het Agip Motel in Mbarara, en de volgende dag Stephen Fry in de wildernis. Hij is een echte verteller. Tijdens de lunches en dinners kon iedereen meegenieten van zijn verhalen over Hollywoodsterren, die hij vertelde met een diepe bronzen stem die bijna net zo ver de wildernis in droeg als het brullen van een leeuw.
 
Er dartelen duizenden Topi's en Kobs rond, een lopend leeuwenbuffet; dacht ik. Maar Kalab, de ranger die we gehuurd hadden om ons naar de leeuwen te brengen, legde het volgende uit: leeuwen moeten heel economisch met hun krachten omgaan. Ze hebben niet genoeg energie om twee keer per dag te jagen en hun prooi moet daarom groot genoeg zijn om de hele groep te voeden. 2 - 3 Leeuwen hebben genoeg aan een topi maar een groep van 5 leeuwen niet; daar moet een buffel op tafel komen. En die zijn sterk; en gevaarlijk. Wat dan weer meevalt voor de leeuwen is dat buffels slechte ogen hebben en dat ze er dicht naar toe kunnen sluipen voor ze er naar toe sprinten en hun tanden er in zetten.

Impala moederliefde
Kalab wist van alles te vertellen over allerlei dieren, maar een leeuw kon hij ons niet laten zien en daarom moesten we op vrijdagmorgen 24 october 2008 leeuwloos weer naar huis met twee zeer gefrustreerde dames.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten